SIDEN SIDST...

OP | NED
10:10:2018 16:17
FCM har valgt tysk trænermodel: Vil undgå den klassiske sang i Danmark

De danske mestre fra FC Midtjylland er slet ikke i tvivl om, at det er den rigtige mand, der sætter sig i trænerstolen efter Jess Thorup. FC Midtjyllands bestyrelsesformand tror fuldt og fast på, at Kenneth Andersen kan tage skridtet op fra U19-holdet.


I dansk fodbold sker det ikke så ofte, at det er de helt unge trænere, der får chancen. Det sker heller ikke så ofte, at det er en U-træner, der på permanent basis for jobbet som træner for et førstehold.

Men det sker nu i FC Midtjylland.

Den 50-årige fynbo Kenneth Andersen bliver ny mand i spidsen for FC Midtjyllands førstehold, efter Jess Thorup er taget til Belgien og Gent.

På papiret lidt af en overraskelse, at et "nyt" ansigt nu får chancen i dansk fodbolds bedste række - og så tilmed hos de danske mestre. Det ligner umiddelbart en stor opgave for Kenneth Andersen, men Rasmus Ankersen, bestyrelsesformand i FC Midtjylland, er sikker på, at det er et godt match. FCM har haft en liste med både interne og eksterne navne til jobbet, men man var aldrig i tvivl om, at det var Kenneth Andersen, der skulle have jobbet. Bestyrelsesformanden mener ikke, at det bliver problematisk at gå fra U19-træner til førsteholdstræner.

- Det er jo den klassiske sang i Danmark, og det er vel også derfor, at vi ser alle the usual suspects turnere rundt i trænerkarrusellen i Superligaen. I Tyskland er det for eksempel meget almindeligt, at man forfremmer U19-træneren til førsteholdstræner. Vi har blandt andet set det med Thomas Tuchel i Mainz og Julian Nagelsmann i Hoffenheim. På bundlinen er trænerfaget jo det samme: Du skal få det bedste ud af et team. Så kan det godt være, at der er et pres fra medier og fans, men Kenneth er trods alt ikke en eller anden rookie, der vakler, fordi der står et par tv-kommentatorer og pipper en gang imellem.

- Jeg tror, at hvis man spørger de store trænere i Europa, vil de sige, at det værste pres er det, der kommer indefra klubben, når man ikke føler, at man har opbakning fra dem over sig. Her synes jeg, at vi i FCM har vist, at vi står skulder ved skulder med vores cheftræner, også når der er modvind, siger Rasmus Ankersen til tipsbladet.dk. 

Kenneth Andersen skal nu stå i spidsen for en klub, som er strømlinet fra top til tå, og hvor det bør være forholdsvis nemt at glide ind i den nye rolle.

- FC Midtjylland har en meget stærk kultur. Det er noget, der faktisk for alvor er gået op for mig over de sidste par år, mens jeg har boet i London og haft muligheden for at følge klubben både udefra og indefra. En del af den kultur er at give vores egne chancen, når de er klar. Det gælder både spillere og trænere. For os er kulturen vigtigere end enkeltpersoner. Vi er ikke et one-man-band, og derfor har det været afgørende at få en cheftræner, som både forstår, hvem vi er, og hvor vi kommer fra, men også kan flytte kulturen endnu videre, siger Rasmus Ankersen.

Bestyrelsesformanden forklarer, at Kenneth Andersen har en kæmpe andel i FC Midtjyllands succes de senere år, og at han allerede har berørt mange af de spillere, der er på FC Midtjyllands førstehold. De kender ham særdeles godt. 

- Han er indbegrebet af FC Midtjyllands kultur. Han er vel Danmarks mest vindende ungdomstræner gennem de sidste 15 år, og så har han skabt imponerende internationale resultater, som har givet genlyd mange steder i Europa. Du kan kigge på alle de spillere, vi har solgt over de senere år, for store millionbeløb, blandt andre Simon Kjær, Pione Sisto, Rasmus Nissen, Andreas Poulsen og Winston Reid, og hver eneste af dem har været trænet af Kenneth, siger Rasmus Ankersen, der af samme årsag forventer en god overgang til den nye træner.

- Jeg forventer, at det bliver relativt gnidningsfrit. Der bliver ikke de store revolutioner, men jeg har også en tro på, at Kenneth sammen mit sit team over tid kan flytte os til et højere niveau, end vi er på nu. Selvom vi er nummer et i ligaen, er der stadig en masse uforløst potentiale i holdet.

Fem gange har den 50-årige FCM-træner vundet U19-ligaen, og nu får han altså sit livs chance med førsteholdet.


SIDEN SIDST...

OP | NED