SIDEN SIDST...

OP | NED
07:11:2018 11:32
Dansk eventyrer i Holland: Her er der ikke noget, der hedder at losse langt

Kulturen er lidt den samme, men fodbolden er noget andet, fortæller den dansk-islandske kantspiller Mikael Anderson, der er udlejet fra FC Midtjylland til Excelsior.


For mange danske fodboldspillere skal der gode sæsoner i dansk fodbolds bedste række til, før de får muligheden for at skifte til udlandet. Det så man med Kasper Kusk, der vel var ligaens bedste spiller, da han i sommeren 2014 skiftede til Twente. Og man så også i sommer Jannik Pohl tage skridet til Holland efter mange kampe i Superligaen.

Men nogle gange er der spillere, der tager skridtet uden om et gennembrud i Superligaen. Det skete for eksempel i sommer, hvor dansk-islandske Mikael Anderson efter et succesfuldt lejeophold i Vendsyssel vendte tilbage til FC Midtjylland. Men inden han for alvor nåede at kæmpe om muligheden hos de danske mestre, ringede Excelsior og ville leje den 20-årige kantspiller. Det så både Anderson og FC Midtjylland som en god mulighed, og så endte han i den hollandske Eresdivisie.

Indtil videre er det blevet til fem kampe, et mål og en assist, men det var blevet til mere, hvis han ikke bar blevet lyskeskadet.

- Det har været en positiv oplevelse indtil videre. Jeg kom ned i starten af juli og havde en fin opstart og en god start på sæsonen med både mål og oplæg. Men efter en tur med U21-landsholdet har jeg været skadet, og det døjer jeg stadig med, selv om jeg er på vej tilbage, siger Mikael Anderson til tipsbladet.dk.

Anderson er en teknisk fin spiller, og han har fundet ud af, at de kvaliteter, han har, passer godt til Excelsior og den hollandske række.

- Det er noget andet (at spille i Holland, red.), men de har været gode til at tage hånd om mig. Jeg tror, det havde været anderledes, hvis det var Tyskland, jeg var skiftet til. Hollænderne minder meget om danskere i kultur og den måde, de er på. Så der er ingen stor kulturforskel.

- Den største forskel er måske, at de tænker fodbold hele tiden. Her i Holland er der ikke noget, der hedder at losse langt. Der bliver heller ikke satset så meget på dødbolde. Der bliver spillet god fodbold, og de går virkelig efter at udvikle det tekniske, siger Mikael Anderson, der dog også kan mærke, at han er en i flokken af mange dygtige spillere:

- I Danmark er jeg måske en teknisk god spiller, men hernede er der mange spillere, der er lige så teknisk stærke. Udgangspunktet er, at jeg skal blive bedre teknisk. Tænke hurtigere og blive bedre med bolden. Træffe bedre beslutninger.

Den 20-årige FCM-ejede kantspiller spillede mandag lidt med reserveholdet og er altså ved at være frisk igen efter sin skade, og han er derfor måske også i spil til weekendens opgør, hvor Lasse Schöne, Rasmus Nissen Kristensen, Kasper Dolberg og resten af Ajax-mandskabet gæster Rotterdam-klubben Excelsior. Og oplægget til kampen ligger i tråd med, hvad Anderson fortalte om hollændernes syn på fodbolden.

- Der bliver stadig fokuseret på, hvordan vi skal angribe kampen. Det er ikke noget med at parkere bussen og håbe på det bedste. Vi går efter at vinde kampen. Den fodboldfilosofi er fed - der skal angribes, og der skal spilles fodbold, siger Mikael Anderson.

På det personlige plan har det også været nemt for Mikael Anderson at falde til. Han er målrettet og fast besluttet på at få succes med sin fodbold, og han følte sig godt rustet til at forlade Danmarks grænse i sommer.

Spørgsmålet er så, om Anderson kan overbevise så meget, at Excelsior, der aktuelt ligger nummer 11 i ligaen, køber ham fri af FC Midtjylland. Eller om en anden udenlandsk klub gør det.

- Lige nu er mit fokus på, hvordan jeg præsterer nu her, og så må vi se til sommer, om der sker det ene eller det andet. Jeg tror, at alle fodboldspillere drømmer om udlandet, men jeg må sige, at som akademist (en del af FCM's akademi, red.) har jeg også drømt om at slå igennem i FC Midtjylland, siger Mikael Anderson.

Mikael Anderson har allerede spillet flere kampe i den hollandske række end i Superligaen. I dansk fodbolds bedste række har han blot spillet to kampe - 23 minutter i alt.

Den 20-årige kantspiller er dansker, men har også islandsk pas, og det er Island, han har valgt at stille op for.


SIDEN SIDST...

OP | NED